Lärstilar är en bluff – hävdar Mattias Ribbing som har arbetat med hjärnträning i över fem år.

Mattias Ribbing är författare, föreläsare och trefaldig svensk mästare i minne. Han är även officiellt utsedd till ”International Grand Master of Memory”.

Mattias anlitas regelbundet av företag och organisationer som med konkreta verktyg vill vässa sina anställdas mentala prestationer i vardagen. Inom skolans värld har han hyrts in av Skolverket, Lärarnas Riksförbund och de flesta svenska högskolor och universitet. Hur kan vi hantera information mer effektivt i hjärnan?

Teorier om särskilda lärstilar har länge cirkulerat i skolans värld och har för många blivit en förmodad sanning. Stämmer det att vi alla lär oss på olika sätt, eller är vi kanske mer lika varandra än vi tror?

Med förhoppningen att reda ut en del av detta och samtidigt bidra med konkreta uppslag för att göra lärandet både djupare och mer lustfyllt, ger sig författaren och utbildaren Mattias Ribbing in i skoldebatten.

Mattias hävdar att de klassiska teorierna om lärstilar inte fungerar i praktiken och argumenterar här utifrån forskning, praktiska exempel och sin egen erfarenhet av att förbättra människors förmåga till lärande genom hjärnträning.

Videon utgör ett avsnitt av Mattias Ribbing Podcast. Producent är Pontus Ströbaek. Se videon genom att klicka på länken nedan

I videon får vi veta att enligt forskning kan hjärnan inte lagra siffror, ord, text, ljud eller röster. Hjärnan klarar bara en typ av information och all kunskap vi har består av kopplingar mellan olika information.

Det är omöjligt att lära hjärnan en enda grej genom att rabbla olika saker, det är helt meningslöst. För att lära sig saker rent praktiskt måste man koppla ihop saker med varandra.

Alla tänker i bilder och det är ett sätt att levandegöra kunskap och skapa förståelse.

Det är förmodligen därför Simuleringar som verktyg och metodik ger ett så bra resultat vid kurser och utbildningar. Och det är förmodligen också därför Reagens Affärsutveckling får så bra utvärderingar av våra Simuleringar från kursdeltagare och kundföretag.

 

Titta gärna på Mattias podcast på https://www.youtube.com/watch?v=iYiX_xnhfYo

den tar 18 minuter men det kan vara bra använd tid om du arbetar med kompetensutveckling.